23 Kasım 2009 Pazartesi

GDO Ne Demek

GDO Ne Demek
GDo nedir yazımızı burada ve gdolu ürünler hangileridir yazımızı da burada işlemiştik. Şimdiki konumuzda ise Gdonun tarihi gelişimi. GDo 197 l yılları8nda başında başlayan transgenetik çalışmalar sonucunda rusyanın kapalı bir kısmında olduğundan pek haber alınamayan bir konu olmuştur. 1980 lerde ilk bitki biyoteknolojisinde genetiği değiştirilmiş organizma çalışmaları başlatılmış ve 1996 yılında bu çalışmalar ilk ürünlerini vermeye başlamıştır. İlk çıkan gdo lu ürün Flavr Savr adı verilen domatesin raf ömrünün diğer domateslere oranla 2 kat daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Domatesi transgenetik mısıri pamuki ve patares takip etmiş olup 2007 yılında başta amerika olmak üzere dünyanın bir çok bölgesinde geniş bir ekim alnanına ulaşmıştır.

GDo lu ürünlere hayır diyen ilk grup da yine Amerikadan çıkmıştır. Avrupa virliğ isi gdolu ürünler konusunda başlarda sessiz kalmasına rağmen ilerleyen zamanlarda gdo iyice yaygınlaşınca yasalarla gdoyu durdurma kararı almışlardır. Türkiyede GDO çalışmaları GDOnun zararları insan sağlığını tehdidtettiği, kanser allerji gibi istenemeyen durumları tetiklediğini yetki kurumlar ve üniversiteler açıklamıştır.

Transgenetik tohumların mevzuat ve denetim eksikliğinin yanında bu tohumların inceleneceği labaratuarlarında yetersiz olması sonucunda Türkiyede GDO inceleme ve araştırmaya yönelik atılımlar olmuştur.

GDO Yaygınlaşıyor Mu?
Hangi Ürünlerde GDO Var

Dünyada ve Türkiyede halen domates, patates,mısır,pamuk, çilek, kiraz, ananas, biber, ahududu, kavun, karpuz, soya... Yapılan çalışmalarda daha faazla üründe gdonun yaygınlaıtırılması amaçlanmaktadır. Doğrudan tohum alan çiftçimiz GDO ürünler sayesinde hem elindeki gerçek kaliteli tohumdan olmakta hem de tohum konusunda dışarıya bağımlı hale gelmektedir. GDOlu ürünlerde buluanan glikoz, sakkaroz, früktoz, ihitiva eden gıdaları da etkileyeceği dolayısıyla günümüzdeki bütün gıdaları doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyeceğini göstermiştir. Özellikle çocuklarmızın çok sevdiği biküviler, krakerler, pudingler, kaplamalı çerezler, çikolata ve gofretler son yıllarda rağbet edilen hazır mamaların da GDO tehditi altında olduğunu bildiriliyor.

sağlıklı yaşamak için sitemizi takip edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder