25 Kasım 2009 Çarşamba

Kurban Eti Nasıl Saklanmalıdır

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, uzmanlar kurban etlerinin tüketimi konusunda vatandaşları uyarıyor. Uzmanlar, etin sertliğinin kesildikten 24 saat sonra ortadan kalktığını ifade ederek, etin lezzeti ve kalitesi için bir gün sonra tüketilmesinin daha doğru olacağını kaydetti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Ersan, kurbanın kesilmesinin hemen ardından eti pişirip yemenin geleneksel alışkanlık olduğuna dikkati çekerek, bu miktarın 100-150 gramı geçmemesi ve bir günde sadece bir öğünde et tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Etin önemli bir protein kaynağı olduğunu ifade eden Ersan, etin pişirilme şeklinin de önemli olduğunu ve etin kızartma ya da kavurma şeklinde değil de haşlama, ızgara veya fırında pişirilerek tüketilmesinin daha uygun olacağını belirterek, etin yanında mutlaka çiğ veya pişmiş sebze ve diğer besin grupları (meyve, ekmek) tüketilmesi uyarısında da bulundu.

Ersan, sadece et ile beslenmenin bir çok açıdan riskli olduğuna işaret ederek, “Et özellikle böbrek azot yükünü artırmaktadır. Diyabet, hipertansiyon, kanser ve kronik böbrek yetmezliği olan hastalar, bayramda da diyetlerine devam etmelidirler. Bir günde sadece bir öğünde kurban eti tüketilmelidir. Küçükbaş hayvan kesilmişse, yağlı kısımları iyice ayıklanmalıdır” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder