9 Aralık 2009 Çarşamba

Yaşlanmayı Geciktiren Bitkiler

Hücrelerin serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunmasu için her gün sebze meyve yemek çok önemlidir. Taze besinler yemek her zaman konserve besinler yemekten daha iyidir. Taze meyve ve sebze yemek de kurutulmuş meyve yemekten daha iyidir. Sebzeleri mümkün oldukça çiğ tüketmek iyidir. Çiğ sebzeler daha antioksidandır. Sebzelerdeki bu özellik pişirilince kaybolmaktadır.

Margarin yağları tüketmek yaşlanmayı geciktiren bitkiler olayıne maalesef ki terstir. MArgarin yağlar yerine hayvansal yağlar tercih edilmes yaşlanmayı geciktirici etki göstermektedir. Soya yağı gibi sıvı yağlar tercih edilmelidir.

Kuru fasülye, nohut, bakla, bezelye, mercimek, yeşil fasülye, soya ve yulafta bol miktarda bulunansaponinler antioksidan etki göstererek hücrelerde oluşabilecek kanser riskini en aza indirir. Bu yüzden kuru baklagiller sıklıla tüketilmelidir.

Zeytinyağı en önemli antioksidanlardan biridir. Bol E vitamini sayesinde yaşlanmayı geciktiren bitkiler arasında zeytin ve zeytinyağı en başta gelmektedir. Avakado da kötü kollesterolü düşüren ve kalp krizi riskini azaltan bitkisel yaşlanmayı geciktiren kürler arasındadır.

Demir kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma miktarını arttırarak vüudunuzun daha dinç ve dinamik olasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder