5 Aralık 2009 Cumartesi

Akdiken Bitkisi

Akdiken Bitkisi nedir? Akdiken bitkisi halk arasında akdixkenli acı çehre olarak da bilinen bir bitkidir. Halk arasındaki diğer adları Ateştacı, Barutağacı, Geyikdikeni ve latince adı da Rhamnus catharicus şeklindedir. Çalıgillerden bir bitki olup genellikle boyu 1-3 metre arasındadır. Ülkemizde ve kuzey avrupada yoğun olarak bulunup bir çok hastalığın bitkisel tedavisinde kullanılır. Akdiken bitkisi içerisinde yoğun olarak c vitamini barındırdığından bir çok hastalığın tedavisine iyi gelir. Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain adı verilen maddeler ile antrakinon türevleri ve C vitamini bulunur. Tıbbi Etkileri ve Kullanımı Bitkinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:

Kabızlığın tedavisinde etkilidir. Kabızlığa iyi gelen bitkisel tedavilerde rahatlıkla kullanılabilir.

Faranjit ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Boğaz ağrısı için kullanılacaksa balla karıştırılıp içilmesi daha çok tavsiye edilir.

Çocuk yaşlarda geçirilen sarılığa birebirdir.

İdrar sökücüdür.

Beden hareketlerini ve işlevlerini önemli ölçüde düzeltir.

Akdiken Bitkisinin yararları arasında zayıflatmak da vardır. Çayı yapılarak ve günde belirli zamanlarda içildiğinde zayıflataıı etkisi ortaya çıkar. Akdiken bitkisinin zararları için söylenecek görülmüş bir zararı yoktur.

Akdiken nasıl kullanılır



Akdiken Bitkisi Çay olarak içilebilir. Akdikenin çayı nasıl yapılmalıdır.

Kurutulan akdiken yaprağı ve meyvesi bir bardak suya konarak 10-20 dakika süreyle dinlenmesi ve demlenmesi beklenir. Ardandan sabah bir bardak aç karnına içilir. Böylece zayıflamaya yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder