28 Aralık 2009 Pazartesi

En Pratik Aşure Tarifi

Aşure ayı müslümanları birbirlerine hoşgörü gösterdiği ve bu hoşgörüyü de birbirlerine karşı yaptıkları aşureleri beraber yemekye kazandıklar güzel bir aydır. Rivayete göre aşure ilk hz Nuh Zamanında yapılmıştır ve eldeki imkanlar dahilinde ne var ne yoksa karıştırılarak böyle güzel bir tatlı ortaya çıkmıştır. ÇEşitli aşure tarifleri elbetteki olacaktır ancak bize şimdi en pratik aşure tarifi gerekiyor. En pratik en hızlı yapılması en kolay olan aşure tarifi şimdi sizlerle paylaşacağız.


AŞURE

Genellikle 10 KİŞİLİK


Malzemeler:

2-2,5 su bardağı kaliteli buğday 5 su bardağı tozşeker 1 su bardağı nohut Yarım su bardağı pirinç 1 su bardağı kuru fasulye 15 su bardağı su 1 su bardağı kuru üzüm 1 su bardağı doğranmış kuru incir 1 portakal 1 su bardağı küp doğranmış kayısı
Üzeri için:
1 su bardağı kuş üzümü Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı Tarçın, nar taneleri

Hazırlanışı:
* Bütün malzemeleri özellikle Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Sonraki gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir alet edevatla alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.
* Pirinci yıkayıp süzün ve buğdaya ilave edin. Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin.
* Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken tozşeker, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Portakalın kabuğunu ince ince doğrayıp karışıma ekleyin. Kuru üzüm ve kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın.
* Aşureyi pişirdikten sonra daha önceden doğradığınız inciri ekleyip karıştırın. Sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak aşurenizin içerisine gülsuyu da serpebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder