4 Ocak 2010 Pazartesi

Horlamanın Nedenleri Ve Tedavisi

Horlamak kişilerin kendisini rahatsız etmekten ziyade daha çok yanındakilere rahatsızlık vermelerini sağlayan ilginç bir hastalıktır. Horlamanın nedenleri ve tedavileri hakkında birazdan konuşacağız. Günümüzde horlamadan dolayı bir çok çift boşanmaktadır. Yapılan araştırmalarda sok yıllarda horlamanın sebep olduğu eş boşanmalarında epeyce artış görülmüştür. Horlamanın nedenleri ve tedavisi birazdan göreceğiz.


Ordu Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Fatma Küçüker, horlamanın artık iyice evliliği olumsuz etkilediğini belirterek, "Evli çiftler ilk olarak yataklarını ayırır ilerleyen günlerde odalarını ayırır, sonuçta bu iş boşanmaya kadar gidebilir" dedi.

Dr. Küçüker, hastaneleri bünyesinde Mart ayında açılan uyku gözlemleme laboratuvarının Türkiye'de bulunan devlet hastaneleri içinde bir ilk olduğunu ve şu ana kadar horlama nedeni ile gelen 250 dolayında hastanın tedavi gördüğünü bildirdi.

Horlamanin Nedenleri Ve Tedavisinin mümkğn olduğunu anlatan Küçüker, aşağıdaki bilgileri verdi:
Horlamanın Nedenleri Ve Tedavisi
"Horlama, teknin olarak ağız ve burun arkasındaki hava yolunda darlık meydana geldiğinde ortaya çıkan gürültü biçimindeki ses olarak biliniymektedir. Genel sebebi insanın dengesiz beslenmesi, boğaz-burun civarındaki rahatsızlıklar ve hastanın yatarken dengesiz bir pozisyonda yatmasıdır. Alkol ve sigara bağımlılığı da aynı şekilde horlamaya neden olabilir. Yine kişi eğer çok yorgun ise horlama başlar. Burada önemli unsur horlamanın sürekli olmasıdır."

Çocuklarda görülen horlamaların genel durumları ise kilodan kaynaklandığını ve bu konuda ailelerin daha dikkatli olması gerektiğini belirten Küçüker, horlamanın ciddi bir sorun teşkil ettiğini kaydetti.

Horlamanın sosyal olarak evli çiftler arasında da soruna neden olabildiğini vurgulayan Küçüker, şunları dile getirdi:

"Horlayan kişi ailenin diğer bireyleri için de uykusuz gecelerin sorumlusu tutulur. Horlayan kişi tatil ve iş gezilerinde istenilmeyen oda arkadaşı olur. En önemlisi evli çiftler ilk olarak yataklarını ayırır, sonra odalarını ayırır, sonuçta da bu boşanmaya kadar gidebilir. Bu nedenle horlama hali hafife alınmamalı."

Tedavisi var

Horlamanın tedavi yöntemleri hakkında bilgi de veren Dr. Küçüker, çeşitli önerilerde bulundu.

Yetişkin kişilere spor yapmalarını öneren Küçüker, "Horlayan kişiler uyku ilaçları, sakinleştirici ve antihistaminik denilen alerji ilaçlarını uykudan önce almamalı. Uykudan 4-5 saat önce alkol almaktan kaçınılmalı. Uykudan 3 saat önce ağır yemek yenilmemeli. Aşırı yorgunluktan sakınmalı. Uykuda sırt üstü yatmak yerine yana yatmak tercih edilmeli. Aileler, çocukların kilo almasının önüne geçmeli. Kişinin burun ve boğazında rahatsızlık söz konusu ise mutlaka hekime başvurulmalı" diye konuştu.

Ordu Devlet Hastanesi içinde faaliyet gösteren uyku laboratuvarı hakkında da bilgi veren Küçüker, horlama şikayeti ile gelen hastaların öncelikli olarak yakınlarından uyku halindeki durumuyla ilgili bilgi aldıklarını belirten doktor Küçüker, "Daha sonra hastalar bir gece burada uyutularak gece uyku hali gözlemleniyor. Horlamanın nedenleri tespit ediliyor. Eğer horlamanın sebepleri arasında kişinin burun ve boğaz kısmı ile alakalı ise tedavi o yönde yapılıyor" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder