4 Ocak 2010 Pazartesi

Gribin Kalp Krizi Üzerindeki Etkileri

Yılladır araştırmacılar grip ile kalp krizi arasında bir bağlantu kurmaya çalıştılar ve gribin kalp krizi üzerindeki etkilerini araştıran deneyler yaptılar. Yaptıkları deneylerde bilim adamları çok ilginç sonuçlar ortaya koydular. MEsela grip virüsünün damarlarda tıkanmaya yok açabildiğini ortaya çıkaran bilim adamları kalp krizini tetikleyen aterom plaklarındaki ani yapısal değişikliğin grip virüsü sayesinden meydana geldiğini gördüler.

Aterom plaklarındaki bu ani değişikliğin plaklardaki hücrelerde iltihap olduğunu vurgulayan hacettepe üniversitesi doktoru C. Altekin, "Grip gibi hastalıklar vücuttaki iltihabi durumun artmasına yol açmaktadır. Bu iltihabi durum aterom plaklarını da etkileyerek kalp krizi oluşmasını tetiklemektedir" dedi,

Grip Kış Aylarında Artıyor

Yapılan araştırmalarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin ortaya çıkışında mevsimsel farklılıklar bulunduğunu gözlemlenmiştir.

Ayrıca kış aylarında ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük bir bölümü grip olarak adlandırılır ve influenza adı verilen bir virüs neden olur. Bu virüse karşı oluşturulan savunma mekanizmalarının kalp krizini tetiklediği düşünülmektedir. Bu virüsün etkisi dışında kış aylarında soğuk havGribin Kalp Krizi Üzerindeki Etkileria nedeniyle hareket imkânının azalması, daha standart bir yaşamın tercih edilmesi ve ortamdaki aşırı soğuğun kalp iç ve yan damarlarında ani kasılmaya yol açması da kalp krizi riskini artırır.

By-pass ameliyatı olmuş veya stent takılmış olan hastaların grip virüsüne karşı dokdaha dikkatli olması gerektiğini doktorbelirten Altekin, "Bu hastaların ciddi olarak tespit edilip tedavi edilen damarları dışında, ciddi olamayan fakat aterom plağı içeren yaygın damar hastalıkları bulunmaktadır. Bu nedenle yeni bir kalp krizi geçirme ihtimalleri daha yüksektir. Ayrıca bu kişilerin tedavi öncesi olan damar tıkanıklığı nedeniyle kalbinin bazı bölgelerindeki hücre kaybına bağlı ortaya çıkan kalp yetmezlikleri mevcut ise bu hastalarda gripten dolayı ani nefes darlığı atakları ve akciğerde halk arasında su toplaması olarak bilinen akciğer ödemi tablosu gelişebilir.ayrdaı Gribin Kalp Krizi Üzerindeki Etkileri arasında da aşağıdaki açıklamalar vardır.

Ayrıca piyasada bulunan ve gribin neden olduğu şikâyetleri gideren ilaçların içeriğindeki maddeler ani tansiyon yüksekliği, çarpıntı, şeker hastalığı varsa şeker kontrolünde bozulmaya yol açabilir" şeklinde konuştu.

Kalp Hastaları İçin Gripten Korunma Önerileri

Kalp hastalarının gripten korunmak için diğer insanlardan daha çok dikkat etmesi ve önlemler alması gerektiğini bildiren Altekin, bu aşamada ellerin sık yıkanması, bol sıvı tüketilmesi ve oldukça çok C vitamini alınması gerektiğini söyledi. ABD'deki Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CBC), koroner arter hastalığı olan, damar tıkanıklığı sürecini yaşayan, by-pass olmuş, stent takılmış ya da balonla damarları açılmış hastalara ve kalp yetmezliği olan bireylere grip aşısını önerdiğini hatırlatan Altekin, şunları kaydetti.

"Kalp hastalığı sorunu yaşayanlar, gribe olması açısından daha fazla risk taşımamaktadır. Ancak kalp yetersizliği olan hastalarda grip ataklarından sonra daha ciddi solunum yolları enfeksiyonlarının oluştuğunu ve zatürrelerin de arttığı biliniyor.

Grip aşısı bunlara karşı da bir koruma sağlıyor.

Rakamsal veriler grip aşısının kalp hastalıklarına olan faydasını destekliyor. Bir yıl içinde erişkin bireylerin yüzde 10 ile 20'sinde grip hastalığı görülüyor. Koroner arter hastalığı olan bireylerde aşılanma oranı yüzde 30'lar seviyesinde. Herhangi bir kalp krizi, planlanmış bir anjiyoplasti stent işlemi için hastaneye yatan hastalara aşı yapıldığı takdirde, özellikle grip mevsiminde bu hastalardaki ölüm yaklaşık yüzde 50 oranında azalıyor.

Aşılanmayan bireylerde tekrar kalp krizi geçirme ya da ölüm oranı, yaklaşık olarak yüzde 23'ler civarında saptanırken, aşı olmuş bireylerde bu rakam yüzde 11'e düşüyor. "

Yapılan çalışmalara göre gribin her 100 bin kişiden 2'sinde öldürücü seyrettiğine de dikkat çeken Altekin, ölüm riskinin sağlıklı erişkinlere göre kalp-damar hastalığı olanlarda 52 kat, akciğer hastalığı olanlarda 120 kat, kalp-damar hastalığıyla birlikte şeker hastalığı olanlarda ise 241 kat arttığını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder