4 Ocak 2010 Pazartesi

Glikom Nedir Glikom Tedavisi

Glikom hastalığı gözde görünen bir hastalıktır. Glikom Nedir ve glikom tedavisi nasıl yapılır soruları halkın en çok sorduğu sorular olmaktadır. Glikom nedir? Glikom halk arasında genellikle kullanılan adıyla Göz Tansiyonu olarak bilinen sinsi bir hastalıktır. Glikom sinsidir çünkü hiçbir bulgu ve belirti göstermeksizin sinsice ilerleyerek körlüğe varan görme kayıplarına neden olmaktadır.
Glikom nedir ve Glikom tedavisi üzerinde araştırmalar yapan K.Ü. Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşen Yüksel , 40 yaş ve üstü kişilerde sıklıkla görülen glokomun yani göz tansiyonunun, yeni doğan bir bebekte veya yirmili yaşlardaki bir gençte dahi görülebilen bir hastalık olduğunu belirtti.

K.Ü. Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşen Yüksel, glikom yani göz tansiyonun nedenleri arasında göz içi sıvısını dışarı boşaltım kanallarında yapısal tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli kadar akamaması ve buna bağlı gözün içindeki basıncının artması sonucu yükselen göz içi basıncının gözdeki önemli olan sinirleri bozduğunu ve körlüğe yol açtığını ifade etti.
Glikom Nedir Glikom Tedavisi
Glokom yani göz tansiyonunun, sarı nokta ve diyabet hastalığından sonra en sık körlüğe neden olan hastalık olduğuna dikkati çeken K.Ü. Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşen Yüksel:

"Glokom bir anda oluşan hastalık değildir. Yıllar içinde devam edebilir ve bu süreçte hasta hiç bir şey hissetmez. Glokomun en önemli özelliği, gizli seyretmesi ve erken tedavi edilmediği takdirde kalıcı körlüğe neden olmasıdır. Başlangıçta görme alanı kaybı, tünel görme ve tüp görme dediğimiz görme şekilleri ortaya çıkmakta, en son olarak da körlük oluşmaktadır. Erken tanıda tedavi şansı bulunurken, glokoma bağlı görme kayıplarında geri dönüş söz konusu değildir. Hiçbir belirti vermeyen bu sinsi hastalık ancak göz muayeneleriyle saptanabiliyor." Glikom Nedir Glikom Tedavisi hakkınd araştıma ve geliştirme çalışmaları hala günümüzde de devam edilmektedir.

Halkın bu konuda yeteri kadar bilgili olmadığını, birçok kişini hastalığın adını dahi duymadığını dile getiren Yüksel, "Tedavisi daha kolay olan uzun görme bozukluğu veya katarakt, glokomdan daha çok biliniyor. Kalıcı hasar yaratan glokoma karşı 40 yaş ve üzerindekilerin yılda bir kez göz tansiyonuna bakılması gerekir" diye konuştu.

Yüksel, özellikle ailesinde glokom hikayesi, migren ve diyabet olanların risk grubunda bulunduğunu, bu tür kişilerin glokoma karşı daha dikkatli olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder