2 Ocak 2010 Cumartesi

Hipotermi Nedir Nasıl Korunulur

Hipo termi özellikle hasta ve çocuklarda ortaya çıkan bir hastalıktır. kelime anlamı oalrak ani ısı düşmesi gibi bir anlama gelmektedir. Hipotermi ile ilgili olarak hipotermi nedir nasıl korunulur sorularına cevap vermeye çalışlalım. Bildiğiniz gibi hasta ve çocuklar yetişkin insanlara oranda daha fazla hastalık riski altındadırlar. Uzmanlar tarafından vücut sıcaklığının isteneyen derecelere derecede düşmesi olarak tanımladıığı hipoterminin sonucunda soğuğa maruz kalan vücudun birikmiş enerjisinin tükendiğini belirtiyorlar.

Dünya sağlık örgütü ve Sağlık Bakanlığımız , soğukların yaşandığı günlerde hipotermiye daha fazla sağlık sorunlarına dikkat edilmesini istedi.

Soğuğa maruz kalma süresinin uzaması sonucunda vücudun birikmiş enerjisinin tükendiğini, vücut sıcaklığının anormal derecede düşmesine “hipotermi” dendiğini söylemiştik.Bu durumun, beyni etkileyerek düşünme,reflex ve hareket etme gibi motor fonksiyonlarının bozulmasına yol açtığı yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur

Ateş 35′in altına inmemeli

Hipotermi hastalığının, titreme, aşırı yorgunluk, dalgınlık, ellerin tutmaması, peltek konuşma, uyku hali, parlak kırmızı, hafıza kaybı,,soğuk cilt ve az hareket gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerden herhangi birinin fark edilmesi halinde hasta olan insanın derhal derece ile ateşinin ölçülmesini gerekir, ateşin 35 derecenin altında olması halinde durumun acil olduğu ve hemen bir hastanaye yatması gerektiğinin tavsiye ederiz.


Kafayı Sıcak Tutun

Kış gaylarında ortaya çıkan aşırı soğuklarda, insan ve çocuk vücudunun bir kısmının donma sonucu zarar görebilir. Donma sonucu etkilenen bölgelerde duyu kaybı ve renk değişikliği yaşandığını bildirdi. En çok donan yerlerin burun, kulaklar, yanaklar, çene, el ve ayak parmakları olduğunu söyleyen Toprak, donmanın vücutta kalıcı hasara, ağır vakalarda organların kesilmesine yol açabildiğini kaydetti.

Kan dolaşımı bozukluğu olan ve giysileri yeterli olmayanlarda donma riskinin daha fazla olacağını ifade eden Toprak, “Cildinizde kızarma ve ağrı hissettiğinizde hemen kapalı bir yere gidin ya da o bölgeyi örterek koruyun. Donma başlıyor olabilir” uyarısında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder