Başta Tıp sektöründe çalışanlar ve doktorlar olmak üzere tıpta kullanılan aletlerin genellikel işk çağlardan getirlmiş aletler olduğunu ve hiç değişmediği kanısındadırlar . Bazi yötemler özellikle de tomografinin zararları olduğu ortadadır. Tabi gelişen teknolojiyle beraber tıp alanında da çeşitli yenilikler ortaya çıkmıştırç. Bu ortaya çıkan yeniliklerin en başında da bilgisayarlı tomografi gelmetkedir. Tabi bunlarla beraber bilgisayarlı tomografinin zararları sorusu da akıllarda kalmıştır. Yapılan araştımalarda tomografinin zararları var mı diye soranlara en büyük cevap olarak evet sözcüğü ortaya atıldı.
İtalyanın ünlü gazetelerinden La Stampada yayımlanan habere göre, San Francisco'daki California Üniversitesinde görev yapan Rebecca Smith-Bindman tarafından araştırılan bir çalışmada, tarama cihazlarının sanılandan daha fazla radyasyon yaydığı belirtilerek, bu yöntemin, yılda 29 000 yeni kanser vakasına ve 14 500 ölüme neden olabileceği kaydedildi.
Tıptaki her gelişmenin zararları ve yararları olduğunu söyleyen Smith-Bindman, hastanın tek bir tomografi uygulamasında maruz kaldığı radyasyon oranının düşük olduğunu, ancak tomografi cihazına girdikçe tomografinin zararları daha da artmakta olduğunu söyledi.
Smith-Bindman, hastaların alerjik olduğu ilaçlar gibi maruz kaldıkları radyasyon oranlarının da kayıtlara geçmesi gerektiğini belirterek, "Hasta şayet o yıl on kez tomografi çektirmişse bunu bilmek doktor açısından önemli olmalıdır" dedi. Smith-Bindman, tomografiye alternetif olabi lecek başka tanı yöntemlerinin de olduğunu söyleyerek, bazı durumlarda bu uygulamaya başvurmaya hiç de ihtiyaç olmadığını da sözlerine ekledi.
Bu aşamadan sonda yılda 10 dan fazla tomografiye girmemek en mantıklısı olarak görünlemtedir. Tomografinin zararları açıkça bu makalemizde ortaya kondu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder