2 Ocak 2010 Cumartesi

Böbrek Taşlarına Bitkisel Çözümler

Yenilikçi tıbbın önde giden ana lokomotiflerinden biri olan bitkisel tedaviler her alanda olduğu gibi böbrek taşlarının iyileştirilmesinde ve atılmasında etkili bir biçimde kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalar neticesinde böbrek taşlarına bitkisel çözümler olabileceği ortaya çıkmıştır.


Böbrek taşlarının yapısı incelendiğinde mineral kalıntılardan oluştuğu ortaya çıkmış ve böbrek kumunun oluşumu şifalı bitkilerin yardımıyla önlenebileceği görülmüştür. Böbrek taşları asit tuzlarından, ürik asit, fosfat veya aminoasitler ve sistein (kükürt kaynağı) bileşiminden medana gelmektedir.

Böbrekteki oluşan taşların gerçek bileşim biçimi anlaşıldığında şifalı bitkilerden faydalanabiliriz. Öncelikle böbrek taşlarından nasıl korunabiliriz. Besin maddeleri en az asit içerikli olmalıdır. Oxalit asit oranı yüksek olan besinlerden özellikle ıspanağın çok tüketilmesinden uzak durulmalıdır.

Bünyesi taş oluşturmaya yatkın olanların, sistemin gereğince yıkanabilmesi için bolca su içmeleri gerekir. Yani böylelerinin günde en az 3 litre su içmesi ve terleme arttığında içilen su miktarının da arttırılması gerekir.

Böbrek taşlarının şifalı bitkilerle tedavisinde, taş oluşumunu önleyici özelliklere sahip olan ve oluşmuş taşları ve kumu çözerek dışkılanmalarını sağlayan, ayrıca olası birikimleri önleyen ilaçların kullanımı gerekir.

İdrar arttırıcı ilaçlar da böbreklerden geçen sıvının arttırılması yoluyla, kalıntıların dışkılanabilmesine yardımcı olurlar. Taş oluşumunu önleyen ilaçlar da zaten genellikle idrar arttırıcı özelliğe sahiptirler.

Sinirliot (yaprak ve tohum), havuç, koyunotu (Agrimonia eupatoria), ısırganotu, kara turp, huş ağacı yaprağı, taş anasonu (Pimpinella saxifraga), kayışkıran kökü (Ononis spinoza), dulavratotu kökü, kuşekmeği bu amaçla kullanılabilir.

- Kuşburnu, ardıç kozalağı, hindiba (kök ve yaprak) ve atkuyruğu, ince kıyılır ve eşit oranda karıştırılır. Bir yemek kaşığı dolusu bitki, bir litre suda 4-5 saat bekletildikten sonra kısaca kaynatılır ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Yemeklerden yarım saat önce olmak üzere, günde 3 bardak içilir.

- Kara turp rendelenir ve akşamdan şaraba yatırılır. Sabah aç karnına 1-2 bardak içilir.

- Kısa aralıklarla sürekli olarak ıhlamur çayı içildiğinde, bezelye iriliğinde taşlar bile düşürülebilir. Ama bitki kaynatılmaz, haşlanarak demlenir!

- Böbrek taşı ve kumuna karşı, sıcak atkuyruğu tam banyosu yapılırken, arka arkaya atkuyruğu çayı içilir ve basınçlı bir biçimde boşaltabilmek için, idrar elden geldiğince tutulur. Basınçlı idrarla birlikte genellikle taş ve kum da dışkılanır. Ama önceden, taşların idrar yollarından geçebilecek boyutta olup olmadığı bir uzman tarafından saptanmalıdır.

- Kayışkıran kökü http://saglikli-yasam-onerileri.blogspot.com/search/label/Oxalit%20asit çayı özellikle önerilir. İdrar arttırıcı ve taş düşürücü özellikleri ile eski çağlardan beri başarıyla kullanılır. Çok ince kıyılmış bir tatlı kaşığı dolusu bitki kökü, bir bardak soğuk suda 8-10 saat bekletilir, 1-2 dakika kaynatılır ve süzülür. Yemeklerden yarım saat önce 1 bardak olmak üzere, günde 3-4 bardak içilebilir.

- Magnezyum alımının arttırılması doğru olacaktır. Böylece büyük bir olasılıkla, yeni taş oluşumu önlenmiş olur. Meyve ve sebzede bol miktarda magnezyum vardır. Bazı maden sularında da yüksek oranda magnezyum bulunabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder