20 Ekim 2009 Salı

Domuz Gribinden Korunma Yolları

Çoğu insan domuz gribine yakalanmaktan korkmaktadır. Ancak her hastalıkta olduğu gibi domuz gribinden de korunmak alıncak basit tedbirlerle mümkün olmaktadır. Domuz gribinin belirtilerini buradaki yazılarımızda konuşmuştuk. Domuz gribinin belirtiler normal grip gibi seyretmektedir ve bu sebepten dolayı domuz gribine yakalanan kişilerde genellikle normal grip gibi belirtiler olduğu için tespiti zor olmaktadır. Ancak domuz gribinin yalnızda bu türü ölümcül olabilmektedir. Son günlerde amerikan sınırından meksikaya göçen bir göçmen domuz giribi şüphesiyle yattığı hastanede öldü.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Domuz gribine karşı bir aşı geliştirildiğini duyurdu ancak bu aşı hala tam olarak test edilmediği için kullanılması tehlikeli olabilmektedir.

Domuz gribinden korDomuz Gribinden Korunma Yollariuma yollarından en iyisi şimdilik kalabalık ortamlardan uzak durmaktır. Bu sayede diğer insanlarla olan teması en aza indirmiş olursunuz. Alınacak önlemlerden bir tanesi de olabildiğince yolculuklardan uzak durmaktır. Mesela uçak yolculuğunda her ne kadar havalandırma sistemi iyi olsa da yanınızdaki veya önünüzdeki yolcunun domuz gribi olma ihtimali olabilir. Bundan dolayı seyehatlerde domuz gribine yakalanma riskiniz hemen hemen 10 kat daha artacaktır. Bir kez o kişi hapşırma veya öksürük, virüs iletimi oluşabilir. Eğer gerçekten bir uçakta seyahat gerekiyor ve hastalık sözleşme endişe duyuyorsanız, bir yüz maskesi takabilirsiniz. Mesela yolculuk yapmalısınız.

Domzu gribine yakalanmış biriyle öpüşmek veya tokalaşmak daha size H1N1 Virüsünün bulaşma riskini kat ve kat arttıracaktır. Domuz gribinden korunmanın etkili yollarından biri de yiyecek, gözlük veya bardaki çatal bigi malzemelerinizin başkalarıyla paylaşımından vazgeçmektir. Eğer kendinizi hasta ve yorgun hissediyorsanız işte o zaman domuz gibirine yakalanma riskizi diğer sağlıklı insanalra göre daha fazla olacaktır. Bu durumda hissediyorsanız kesinlike işe gitmeyin ve evinizden dişarı asla çıkmayın.

Domuz gribinden korunmanın en etkili yollarıdnan bir tanesi de ellerinizi sürekli oalrak temiz ve hijyenik tutmaktır. Ellerinizi sürekli sabunlu ve bol suyla yıkayın ve temiz olun. Bu durumda, hububat kullanılarak saf alkol, bir likör mağazasından alabilir güçlü alkol (gibi) izopropil alkol kullanarak daha sağlıklı olduğunu (bir ilaç deposu yer alacağı sürtünme alkol gibi.)

Domuz gribi belirtileri ani yüksek ateş, baş ağrısı, öksürük, genel yorgunluk, burun tıkanıklığı ve eklemlerde ağrılar vardır. Bu aynı zamanda büyük olasılıkla deneyim ishal, kusma ve bulantı. Ne zaman hemen bir doktora danışın bu belirtilerin en iyisi var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder