Günümüzde iyice meşur olan h1n1 virüsü bu günlerde her kesin dilinde dolanmaya başladı. Fakat bizim içimizden kaç tanesi gerçekten de bu virüs hakkında gerçek bilgiler sahiptir. Basit oalrak h1n1 kısaltma ismi dünya sağlık örgütü (WHO)tarafından bulunan bır kısaltmadı ve ingilizce "Hemaglutinin type 1 as well as Neuraminidase type 1" şekline söylenen bir ada sahiptir.
H1N1 Neyin kısaltmasıdır deyince "Hemaglutinin type 1 as well as Neuraminidase type 1" rahatlıkla söyleyebiliriz. Aslında günümüzde ülkemizde bu virüs domuz gribi olarak yaygın bir hal almıştır. domuz gribi olarak adlandırılır. Adından da anlaşıldığı gibi genellikle domuzlara toplu ölümlere sebep olan ve bazı özel durumlarda da domuzlardan isanlara geçebilen bir virüs türüdür. Tabi burda şöle bir yanlış anlaşılmada vardır; domuz gribi pişmiş domuz etinin yenmesiyle insana bulaşmaz. burda bir yanlışlık vardır. Domuz eti yiyerek domuz gribi bulaşmaz.
H1N1 virüsü insana kirli yüzeylere dokunmakla direk domuzlarla fiziki temasla ve enfekte olmuş kişilerin eşyalarını kullanmakla geçebilir. Ayrıca domuz gribi insandan insana da geçmeye başlamışıtr. Domuz gribi insandan insna geçiyor mu? Evet yeni yeni domuz gribi insandan insana da geçmiştir. Dünyanın bazı bölgelerinden domuz gribinin insandan insana geçtiği bilinmektedir.
Domuz gribinden korumabilmek için neler yapılabilir?
domuz gribinden korunma şçin en başta yapılması gereken toplu olarak yaşanan bölgelre çok çok az uyramaktadır. Otobüs ve metro gibi kişilen uğrak yeri olan bölgelerde daha az bulunarak domuş giribinin bulaşma olasılığını düşürebilirsiniz. yine de böyle bir ortama girmek zorunda kalırsanız yüzünüze maske takmakta iyi bir seçim yapmış olursunuz. Ayrıca giyeceğiniz kıyafetlerinde pamuklu ve havalanır olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü domuz gribi vürüsü havalanmayan yerlerde nemli yerlerde 12 saat kadar canlı kalabilmektedir.
Domuz gribinin Belirtileri
Domuz gribinin belirtileri aunı normal grip virüsü gibidir. ağrı ateş ve halsizlik şeklind ebaşlar bu sebeple domuz gribinin normal griplerden ayrılması çok zordur. Ancak normal griple domuz gribinin belirtilerinin farkları arasında baş dönmesi ishal halsizlik iştahsızlık gibi belirtiler de olabilir.
Önce çok geç Bu hastalığı önlemek için daha iyidir. Orada grip nerede yüksek çocuklar gibi yüksek risk kategorileri, yaşlılar için tavsiye edilir karşı bir aşı ve bu astım, diyabet ve kalp hastalığı olan hastalar. Bu aşının etkinliği değişkendir ancak bu virüs mutasyonu yüksek yeteneği nedeniyle, normalde bu aşı sadece koruyabilen bir kaç yıl fazla. Çok değişiklik ve bu virüslerin mutasyon ve hatta sağ aşı üretmek için zor tahmin yapmak zordur. Tıbbi destekten yanı sıra, iyi personel hijyeni alışkanlıkları da H1N1 grip engelleyen çok önemli bir rol oynar. Iyi alışkanlıklar el yıkama gibi, süre öksürme ve hapşırma, hayır tükürme da azaltabilir burun ve ağız kapsayan itaat edilir grip yayılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder